Friday, 14. June 2024

АСОЦИАЦИЯ ФИМБ БЪЛГАРИЯ Национална асоциация за пренатално възпитание
top_logo_ok.png
Bulgarian (Български)French (Fr)English (United Kingdom)
ДейностиНposterа 13.12.2008 г. се проведе семинар на тема
"Защо 9-те месеца са важни за целия живот?"

Официален лектор - Др. Йоана Мари
президент на международната асоциация
за пренатално възпитание и на националната
асоциация за пренатално възпитание - Гърция.Скъпи приятели,

Имаме удоволствието да споделим с вас, че на 15 и 16.12. 2007г. в град София нашата Асоциация организира и проведе

ПЪРВИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО ПРЕНАТАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ в БЪЛГАРИЯ на тема: „Една надежда за детето, семейството и обществото”.


Семинарът откри председателката на УС на Асоциация ФИМБ България – Стоянка Илова. Лектори бяха г-жа Йоана-Мари (Гърция), президент на Международна организация на асоциациите за пренатално възпитание (ОМАЕР); г-жа Пилар Вискайно, (психолог) вицепрезидент на ОМАЕР и председател на Асоциация за пренатално възпитание – Испания и г-жа Мириам Шьоза – музикотерапевт, вицепрезидент на Асоциацията на специалистите по музикотерапия - Испания.

Почетни гости на семинара бяха г-жа Христина Христова, депутат от Народното събрание, д-р Евгения Георгиева, зам.областен управител на Област Добрич и г-н Симеон Кисимов, представител на Министерство на труда и социалната политика, дирекция „Социална закрила и социално проучване”.

Сред гостите на семинара бяха представители на различни НПО, включително и други организации, работещи в областта на пренаталното възпитание, както и родители и специалисти от сферата на медицината, психологията и социалното дело, с които „Асоциация ФИМБ България” работи съвместно.

По време на семинара личния си опит от бременността и раждането споделиха Верджиния Стоянова (художник) и Аглика Иванчева (кукловод).
Семинарът протече изключително ползотворно и през двата дни, както за лекторите, така и за неговите гости. Бяха реализирани поставените цели:
  • да бъде споделен опита на международни експерти в/от областта на пренаталното възпитание с българските специалисти, работещи в сферата на закрилата на детето при консултиране на бъдещите родители, а също така
  • да бъдат информирани родителите за значението на положителното отношение и общуването с нероденото дете;
  • да се осъществи промяна в нагласите относно общуването на родителите с детето преди и след раждането му;
  • да бъдат ангажирани институциите работещи с деца, от сферите на здравеопазването, социалните дейности и образованието с необходимостта от пренатално възпитание в България.

Семинарът беше отразен с директно включване по Българското Национално Радио (БНР).

Екипът на „Асоциация ФИМБ България” сърдечно благодари за любезното съдействие и подкрепа на Фонд “Социално подпомагане” към Министерството на труда и социалната политика в реализирането на този наш проект!